Quantcast
Channel: St1 - St1.fi - Kaikki uutiset
Viewing all 136 articles
Browse latest View live

St1 aloittaa geotermisten syvälämpökaivojen porauksen Espoon Otaniemessä

$
0
0
St1 Deep Heat Oy teki helmikuussa investointipäätöksen geotermisen pilottilämpölaitoksen rakentamisesta Otaniemeen. Viime kesänä suoritettujen luotausporausten perusteella alue osoittautui lupaavaksi kallioperän lämpöä hyödyntävälle lämmöntuotannolle.
Syvälämpökaivojen porauksesta vastaava Strada Energy on koonnut alueelle massiivisen porausjärjestelmän, joka on kuljetettu paikalle 58 rekkakuormana. Pora on yli 50 metriä korkea ja sen nostokyky on yli 400 tonnia. Sähkökäyttöisen poran liityntäteho verkkoon on 6,3 MW. Poraa käyttää yhdessä vuorossa viisi henkilöä, joista osa on St1:n omaa henkilökuntaa.
Kahden seitsemän kilometrin syvyisen tuotantoreiän poraus päästään aloittamaan lähipäivinä ja monivaiheinen prosessi kestää noin kuusi kuukautta. Ensimmäisen reiän valmistuttua on vuorossa stimulointivaihe, jonka perusteella toisen reiän tarkka sijainti päätetään mahdollisimman hyvän veden virtauksen aikaansaamiseksi reikien välillä. Geotermiset reiät ja kallion luontaiset halkeamat toimivat maanalaisena lämmönvaihtimena ja ne yhdistetään maan pinnalla putkistolla lämpölaitoksen järjestelmiin. Reikien halkaisijat ovat alkupäässä yli 100 senttiä ja syvimmässä kohdassa runsaat 20 senttiä. Hanke työllistää rakennusvaiheessa jopa 50 henkilöä, joista valtaosa on suomalaista yrityksistä.
Pilottilaitoksen arvioitu käyttöönottoaika on helmikuu 2017. Lämpölaitoksen arvioidaan tuottavan parhaimmillaan jopa 40 megawatin teholla geolämpöä, jonka  Fortum tulee ostamaan kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.
”Tutkimus- ja kehitystyö ja uusien energiaratkaisujen demostraatiot ovat kriittisessä asemassa, jos todella haluamme vauhdittaa Suomea nousuun ja korvata fossiilista tuontienergiaa kotimaisilla ratkaisuilla. Tämä geotermisen lämmön pilottihanke on strategiamme mukaista; perinteisen öljyliiketoimintamme tuotot mahdollistavat kasvavat panostuksemme paikallisen uusiutuvan energian tuotantoon”, sanoo St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen. 
"Geolämpöhanke on tärkeä osa Fortumin tavoitetta tehdä kaukolämpö hiilineutraaliksi Espoossa vuoteen
2030 mennessä. Monipuolistamme kaukolämmöntuotantoa hyödyntämällä geotermisen lämmön lisäksi puuperäisiä polttoaineita ja hukkalämpöä. Saamme näin pienennettyä merkittävästi lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä ja tarjottua puhtaampaa kaukolämpöä espoolaisille", toteaa Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila.
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on tyytyväinen St1:n ja Fortumin innovatiivisesta pilottihankkeesta. ”Espoo-tarinassa on linjattu, että kaupunki toimii ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä. Geolämmön tuotanto vahvistaa kestävän Espoon roolia päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa”, hän sanoo. Mäkelän mukaan hanke on erinomainen esimerkki Espoo Innovation Gardenin yhteistyöstä ja mahdollisuuksista, joita länsimetron kehityskäytävä tutkimus-, kehitys- ja testialustana tarjoaa. ”Niitä Suomi tarvitsee”, Mäkelä jatkaa.
Täysin päästötön geoterminen lämpö voi merkitä voi merkitä isoa harppausta kohti fossiilisista polttoaineista luopumista lämmöntuotannossa. Meillä Suomessa yleisin lämmitysmuoto on pääosin fossiiliseen energiaan perustuva kaukolämpö. Pilottihankkeen myötä kallioperästä voidaan saada kaukolämmön tuotantoon uusiutuva energialähde, joka on hyödynnettävissä olemassa olevassa kaukolämpöverkostossa. Espoon hanke onkin yksi maamme uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea. Tekes tukee hankkeeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta, jonka avulla kehitetään alaan liittyvää osaamista Suomessa.

Lisätietoja

St1 Nordic Oy, Uusiutuvan energian johtaja Jari Suominen, puh. 010 557 2371, jari.suominen@st1.fi
St1 Deep Heat Oy, tuotantojohtaja Tero Saarno, puh. 050 373 1923, tero.saarno@st1.fi
Fortum, teknologiajohtaja Heli Antila, puh. 040 5717 188, heli.antila@fortum.com
Espoon kaupunki, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, puh.046 877 3953, jukka.makela@espoo.fi
www.st1.fi/deepheat


Turku Energia ja St1 ovat solmineet aiesopimuksen Turkuun rakennettavasta geotermisestä laitoksesta

$
0
0
Aiesopimuksen mukaan laitoksen investoinneista vastaa St1. Laitoksessa tuotettu geoterminen energia tulee kokonaisuudessaan Turku Energian käyttöön. Geotermisen lämpölaitoksen teho on parhaimmillaan noin 40 MW.  
– Tämä hanke tukee Turku Energian ja Turun kaupungin tavoitetta hiilivapaan energiantuotannon saavuttamiseksi. Geotermistä energiaa on hyödynnetty maailmalla jo vuosia, ja näemme tässä uudessa tekniikassa paljon potentiaalia kattamaan myös meidän uusiutuvan energian tarvettamme.  Seuraamme tiiviisti St1:n Espoon pilottiprojektia, ja päätämme etenemisestä sen valmistuttua, kertoo lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen Turku Energiasta.
Geotermisen energian tuottamiseksi maahan porataan kaksi reikää noin seitsemän kilometrin syvyyteen. Vettä pumpataan toisesta reiästä syvälle maan uumeniin ja veden kuumennuttua maaperässä, se nousee toisesta reiästä ylös. Kuumentuneen veden sisältämä lämpöenergia syötetään pumppaamolla lämmönvaihtimen kautta käyttökohteeseen. Tavoitteena on, että vesi kuumenee prosessissa niin lämpimäksi, että sitä voidaan käyttää suoraan kaukolämmöntuotantoon ilman lämpöpumppuja.
St1 on ensimmäinen suomalainen yhtiö, joka hyödyntää lämmöntuotannossaan geotermista energiaa. Espoossa toteutettavan pilottihankkeen syvälämpökaivojen poraaminen on aloitettu huhtikuussa ja sen arvioitu käyttöönottoaika on helmikuu 2017.  
– Otaniemen pilottihankkeen onnistumisella on huomattava merkitys maamme energiaomavaraisuudelle ja päästöjen vähentämiselle, sillä kaukolämpö on maamme yleisin lämmitysmuoto ja 2,7 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa. Uskomme Turku Energian ja kaupungin omalla esimerkillään kannustavan muitakin kaupunkeja ja kaukolämpöyhtiöitä varautumaan geotermisen energian laajamittaiseen käyttöönottoon lähivuosina Suomessa, kertoo energiajohtaja Jari Suominen St1:stä.
Laitoksen sijainti määritetään yhdessä Turku Energian kanssa, kartoituksia sijainnin osalta on jo tehty. Turun alueelta löytyy useita tähän käyttötarkoitukseen soveltuvia paikkoja.  

Lisätietoja

Jari Kuivanen, Lämpö-yksikön johtaja, Turku Energia
Puh. 050 5573 261
Jari Suominen, energiajohtaja Jari Suominen, St1
Puh. 010 557 2371
Tero Saarno, Tuotantojohtaja, St1 Deep Heat Oy
Puh  050 373 1923
Jakelu: keskeisimmät tiedotusvälineet, www.turkuenergia.fi, www.st1.fi
Turku Energia -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2015 oli 239,6 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä keskimäärin 287. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaan kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen. Turku Energia on myös mukana kehittämässä sähköistä liikennettä Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Turku Energian asiakaslupaus on "Olemme lähellä, näemme kauas".  www.turkuenergia.fi
St1 on suomalainen energiayhtiö, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia, ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ja -tuotteet ulottuvat teollisesta tuulivoimasta biojätepohjaiseen RE85-korkeaseosetanoliin. Yhtiöllä on bioetanolin tuotantolaitoksia Suomessa, jalostamo Göteborgissa sekä n. 1450 St1- ja Shell-asemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä. www.st1.fi

St1 Nordic Energy Outlook julkaistu

$
0
0
St1 Nordic Energy Outlook on laatimamme tiekartta, joka esittää laajasti eri lähteisiin perustuvan näkemyksemme energiamarkkinoiden muutoksista ja haasteista Pohjoismaissa parin seuraavan vuosikymmenen aikana. Tähän näkemykseemme perustamme oman strategian toteutuksemme kotimarkkinoillamme: Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tulemme päivittämään St1 Nordic Energy Outlookia matkan varrella ja pyydämme sinun apuasi siihen. Tutustu St1 Energy Outlookiin ja anna meille palautetta. 
Lataa St1 Nordic Energy Outlook tästä:

Norjan kilpailuviranomainen hylkäsi St1 Norge AS:n ehdotetun ostajan

$
0
0
St1 Nordic Oy:n hankittua norjalaisen Smart Fuels AS:n, kilpailuviranomainen määräsi yhtiön luopumaan St1 Nordicin ennestään Norjassa omistamasta St1-brändätystä asemaverkostosta (St1 Norge AS). Kilpailuviranomaisen tänään tekemän päätöksen mukaan ehdotettu ostaja, Blue Energy Holding AS, ei täytä kaupalle asetettuja ehtoja, erityisesti siten, että ostajan tulisi olla taloudellisesti riittävän vahva ja riippumaton myyjästä kilpaillakseen tehokkaasti polttoainemarkkinoilla. Kilpailuviranomainen piti päätöksessään St1 Nordicin tarjoamaa osittaista kaupan rahoitusta sellaisena taloudellisena siteenä, joka vaarantaisi ostajan riippumattomuuden. 
St1 Nordic Oy jatkaa työtään täyttääkseen kilpailuviranomaisen vaatimuksen luopua kyseessä olevista 39:stä miehittämättömästä asemasta. 

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Kim Wiio, St1 Nordic Oy, +358 1055 711

Uudet suuaukot parantavat korttiautomaattien turvallisuutta

$
0
0
Uusien suuaukkojen pallo- tai neliökohokuviomuodon on tarkoitus estää suuaukon päälle kiinnitettävän skimmauslaitteen asentamista. Suuaukko on valmistettu läpinäkyvästä muovista, jotta olisi helppo todentaa, ettei sen sisälle tai päälle ole asennettu skimmauslaitetta. 
  

Korttiautomaattien turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä olethan yhteydessä St1 Automaattiasemien asiakaspalveluun, joka palvelee vuorokauden ympäri maksuttomassa numerossa 0800 131 031.

St1 on allekirjoittanut aiesopimuksen Viken Skogin ja Treklyngenin kanssa Cellunolix® -etanolilaitoksesta Norjaan

$
0
0
St1:n tavoite on rakentaa Cellunolix®-etanolilaitos Follumin teollisuusalueelle Hønefossissa hyödyntäen mahdollisimman paljon olemassa olevaa entisen paperitehtaan alueen teollista infrastruktuuria ja laitteita. Tehtaan suunniteltu tuotantokapasiteetti on 50 miljoonaa litraa vuodessa paikallisen puuteollisuuden tähteistä valmistettua edistynyttä sellupohjaista bioetanolia liikennekäyttöön.
Projektin arvioidaan olevan investointipäätösvaiheessa vuonna 2018 ja tehtaan käynnistyvän vuonna 2021.
”St1 etsii paikkoja uusille Cellunolix®-tehtaille kaikissa toimintamaissaan eli Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Olen iloinen, että hankkeemme Norjassa on edistynyt hyvin. Tämä projekti  heijastaa mielestämme erittäin hyviä mahdollisuuksia tuottaa ja markkinoida Norjassa edistyneitä biopolttoaineita, joilla on erinomainen CO2-jalanjälki. Niillä on mahdollista korvata fossiilisia polttoaineita täytettäessä liikenteen energiatarpeita kestävästi”, sanoo Mika Wiljanen, Smart Fuel AS:n toimitusjohtaja.
Pohjoismainen energiayhtiö St1 on pioneeri jätepohjaisen edistyneen etanolin tuotannossa ja tuotantoteknologioissa. Yhtiöllä on Suomessa jo neljä elintarviketeollisuuden tähteitä hyödyntävää Etanolix®-laitosta ja Bionolix®-laitos, joka käyttää raaka-aineenaan kauppojen ja kotitalouksien biojätteitä. St1 on myös osaomistajana ja teknologiatoimittajana North European Bio Tech:issä (NEB), jolla on Etanolix®-tehdas St1:n jalostamolla Göteborgissa. NEB:in ensimmäinen Cellunolix®-laitos, joka tulee käyttämään raaka-aineenaan sahanpurua, aloittaa tuotannon Kajaanissa tänä vuonna.
“Tämä projekti on virstanpylväs toteuttaessamme visiotamme olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä Norjassa. Olemme hyvin innostuneita mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä Treklyngenin ja Viken Skogin kanssa uusiutuvasta metsäteollisuuden tähteestä valmistettavan uusiutuvan polttoaineen tuotannossa”, sanoo Thomas Hansen, uusiutuvan energian johtaja, Smart Fuel AS. “Aiomme hyödyntää oman biopolttoainetuotantomme sivuvirtoja laitoksen oman energian tuottamiseksi noudattaen suljetun kierron periaatetta”, Hansen lisää.
St1:n jätteistä ja tähteistä valmistetulla etanolilla on ainutlaatuinen CO2-tase; tuotetun polttoaineen elinkaaripäästöt ovat jopa 90 % vähemmän verrattuna perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin. Raaka-aineiden ansiosta tuotannolla ei ole suoria eikä epäsuoria vaikutuksia metsiin, biodiversiteettiin tai maan käyttöön.
“Treklyngen on iloinen mahdollisuudesta työskennellä vahvan ja osaavan yrityksen kanssa, joka jakaa mielenkiintomme uusiutuvien polttoaineiden edistämiseen ja tuotantoon. Uskomme St1:n kanssa  projektin suunnittelun ja toteutuksen edistyvän hyvin. Tällä projektilla on myös merkittäviä potentiaalisia synergioita muiden Follumin alueelle suunniteltujen tuotantolaitosten kanssa”, sanoo Rolf Jarle Aaberg, Treklyngen Holding AS:n toimitusjohtaja.

Lisätietoja

Jari Suominen, uusiutuvan energian johtaja, St1 Nordic Oy, +358 50 5956 780, jari.suominen@st1.fi
Mika Wiljanen, toimitusjohtaja, Smart Fuel AS, +358 40 1946 784, mika.wiljanen@st1.fi
Thomas Hansen, uusiutuvan energian johtaja, Smart Fuel AS, +47 22 66 56 35, thomas.hansen@st1.no
Rolf Jarle Aaberg, toimitusjohtaja, Treklyngen Holding AS, +47 977 08 138, rja@viken.skog.no
St1 on pohjoismainen energiakonserni, joka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yritys tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 koostuu kahdesta sisarkonsernista: St1 Nordic keskittyy polttonesteiden markkinointiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1450 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sisarkonserni St1 Group keskittyy puolestaan öljynjalostukseen. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja yrityksen palveluksessa on 700 henkeä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. www.st1.fi; www.st1.eu
Treklyngen Holding AS on Viken Skog SA:n kokonaan omistama tytäryhtiö, suurin metsänomistajien osuuskunta Norjassa. Treklyngen on hankekehitysyhtiö, jonka tavoite on suunnitella ja rakentaa uutta metsäteollisuutta Follumin alueelle, Hønefossiin, tunnin matkan päähän Oslosta. Follum on entinen paperitehdasalue, jossa on vahva infrastruktuuri, voiman ja lämmön tuotantoa sekä merkittävä maa-alue, johon Treklyngen suunnittelee useita toteutettavia hankkeita seuraavan kahden-viiden vuoden kuluessa. www.viken.skog.no

Suomen suurin tuulivoimapuisto täydessä tuotannossa Kalajoella

$
0
0
Suomalainen TuuliWatti on viime vuosina rakentanut eri puolille maata jo kymmenen teollista tuulivoimapuistoa, joissa toimii lähes sata modernia tuulivoimalaa. Voimaloiden yhteenlaskettu puhtaan tuulisähkön tuotanto kattaa 460.000 kerrostaloasunnon sähkön tarpeen ja niiden aikaansaama CO2-vähenemä on 700 miljoonaa kiloa vuodessa.

Kaksostytöt Ada ja Erica ja 26 muuta pienokaista saavat nimikkovoimalat

TuuliWatin perinteen mukaisesti Mustilankankaan tuulivoimaloilla on paikalliset nimikkokummilapset, joiden mukaan voimalat on nimetty. Pikkukummit ovat syntyneet maailmaan, jossa uusiutuva energia, kuten tuulivoima, on todellinen mahdollisuus kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan.
Omat nimikkovoimalansa saavat tänään tuulipuiston avajaisissa kaksoset Ada ja Erica sekä Aamos, Amelie, Aurora, Benjamin, Camilla, Eemi, Eino, Elmeri, Jimi, Julius, Konsta, Lasse, Leevi, Luna, Mikael, Neea, Neela, Niilo, Niklas, Rene, Sanni, Sara, Siiri, Ukko, Viivi ja Viljami. Tänä ja viime vuonna syntyneet pikkukummit ehtivät kasvaa täysi-ikäisiksi nimikkovoimaloidensa käyttöiän aikana.

Tuulivoimarakentaminen vauhdittaa Kalajoen kasvua

“Kalajoen kaupungin hyvään maineeseen sopii erinomaisesti myös se, että olemme pystyneet osoittamaan ilmastomuutosta hillitsevälle korvaavalle energiatuotannolle sopivia kaava-alueita. Tuulipuistoinvestoinnin rakennusvaiheen työllisyysvaikutukset vauhdittavat edelleen paikkakunnan kasvua. Suorien työllisyysvaikutusten lisäksi investointi näkyy esimerkiksi matkailukeskuksen yöpymisvuorokausien lisääntymisenä. Samalla Kalajoen satamasta on kasvanut Perämeren suurin tuulivoimarakenteiden tuontisatama”, Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari toteaa.
”Tuulivoimarakentaminen näkyy maisemassa ja tuulivoimaloiden muutkin ympäristövaikutukset on syytä ottaa kaavoituksessa huomioon. Jotta pystytään ylläpitämään positiivista suhtautumista tuulivoimaan, on äärimmäisen tärkeää, että maanomistajien kanssa toteutus sovitaan hyvässä yhteistyössä. Yleistä hyväksyttävyyttä lisää myös se, että jo pelkästään tuulivoimaloista kertyvä kiinteistövero on merkittävä lisä kaupungin tulopohjaan. Tämä tulopohjan kasvu auttaa pitämään yllä laadukasta kunnallista palvelutuotantoa heikommankin suhdanteen aikana”, Puoskari linjaa.

Suomeen saatava monipuolinen kotimainen sähköntuotantopaletti

Suomen sähköntuotannossa on isoja haasteita, kuten sähkön saannin varmistaminen kaikissa olosuhteissa. Tällä hetkellä sähköstämme tuodaan viidennes emmekä pysty itse tarvittaessa tuottamaan sitä riittävästi kattamaan talven kulutuspiikkiä. Fossiilisen, tuontipolttoaineisiin perustuvan sähkön osuus on edelleen lähes viidennes. 
TuuliWatti Oy:n toimitusjohtajan Jari Suomisen mukaan kansalliseksi tavoitteeksi onkin asetettava tuotantokapasiteetin varmistaminen, mahdollisimman kilpailukykyinen sähkön hinta ja monipuolinen kotimainen tuotantopaletti. ”Jotta tähän päästään, on tehtävä poliittinen päätös vuoden 2030 monipuolisesta sähköntuotantopaletista ja luotava pitkäjänteiset ohjauskeinot siihen pääsemiseksi. Päästökauppa on pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla liian hidas, epävarma ja kallis – eikä se ohjauskeinona johda investointeihin”, Suominen toteaa. ”Fiksuin tapa päästä tavoitteeseen on yhdistää kannustimet markkinaehtoisuuteen ja kilpailuttamalla saada siihen mukaan teknologianeutraalius ja kustannustehokkuus.”
Tuulivoimateknologinen kehitys yhdistettynä Suomen hyviin tuuliolosuhteisiin mahdollistaa merkittävän tuulivoiman lisärakentamisen tulevalla vuosikymmenellä. Tuulivoima tulee asettamaan pohjahinnan tuotetulle sähkölle, jota vastaan muut joutuvat kilpailemaan. Tuulivoiman osuuden voidaankin arvioida nousevan nykyisestä muutaman prosentin osuudesta vesivoiman ja biomassan rinnalle – muodostaen ainakin viidenneksen osuuden Suomen 2030 sähköntuotantopaletissa.

Lisätietoja

TuuliWatti Oy, toimitusjohtaja Jari Suominen, 010 557 2371, jari.suominen@tuuliwatti.fi
Kalajoen kaupunki, kaupunginjohtaja Jukka Puoskari, puh. 044-469 1200, jukka.puoskari@kalajoki.fi
TuuliWatti Oy on energiayhtiö St1:n ja S-ryhmän S-Voiman omistama teollisen tuulivoiman yhteisyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat. Vuonna 2009 perustettu TuuliWatti on alan johtava toimija Suomessa ja tuotti vuonna 2015 reilun kolmanneksen Suomen koko tuulivoimatuotannosta. Vahvaan osaamiseen ja uusimpaan tuulivoimateknologiaan panostavan TuuliWatin mittava 500 megawatin  investointiohjelma tuo tuulivoima-kapasiteettia eri puolille maata lähivuosina. www.tuuliwatti.fi

St1 Nordic Oy:n välitilinpäätöstiedote tammi-kesäkuu 2016

$
0
0
 
Konsernin keskeiset tunnusluvut
1.1.-30.6.2016
1.1.-30.6.2015
2015
Liikevaihto, MEUR
2 127,70
1 612,40
3602,4
Liikevoitto, MEUR
64,9
45,3
86,7
Liikevoitto, % liikevaihdosta
3,1
2,8
2,4
Tilikauden tulos, MEUR
47,3
46,9
72,4
Oman pääoman tuotto, %
25,8
20,9
28
Omavaraisuusaste
28,9
32,3
26,7

St1 Nordic -konsernin alkuvuosi 2016 toteutui odotusten mukaisesti. Liikevaihdon kasvu 2.127,7 miljoonaan euroon edellisen vuoden vertailujakson 1.612,4 miljoonasta eurosta johtui norjalaisen Smart Fuel AS:n ostosta lokakuussa 2015. Smart Fuel AS -osto lisäsi konsernin huoltoasemien määrää 400:llä lähes 1.500 asemaan. Yhtiöllä on myös merkittävää suoramyyntiä teollisuus-, merenkulku- ja jälleenmyyjäasiakkaille. Konsernin liikevaihdosta 29 % muodostui Suomesta,  34 % Ruotsista ja 37 % Norjasta.
St1:n ennestään Norjassa omistaman 39 St1-automaattiaseman kauppa on edelleen kilpailuviranomaisen käsittelyssä. 
St1 Nordic -konsernin liikevoitto alkuvuonna 2016 oli 64,9 miljoonaa euroa, mikä oli 19,6 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. 
Tulos verojen jälkeen oli 47,3 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden vertailuajankohtana tulos oli 46,9 miljoonaa euroa, mikä sisälsi poikkeuksellisen paljon rahoituseriin kirjattuja tuottoja osakkuusyhtiöistä, Tuuliwatti Oy:stä ja North European Oil Trade (Neot) Oy:stä.
Konsernin oma pääoma kasvoi 363,9 miljoonaan euroon vuoden vaihteen 320,8 miljoonasta eurosta. Liiketoiminnan  kassavirta jatkui normaalina ja oli 86,2 miljoonaa euroa.

Kim Wiio, St1 Nordic Oy:n toimitusjohtaja

Toimialamme markkinat jatkuivat varsin tasaisina ja tuloskehityksemme on ollut odotustemme mukaista. Vuosi 2016 on alkanut mielenkiintoisten uusiutuvan energian hankkeiden parissa. Helmikuussa tehdyn geotermisen energian pilottilaitoksen investointipäätöksen jälkeen laitoksen rakentaminen Espoon Otaniemessä on alkanut. St1 Biofuels Oy toimittaa North European Bio Tech:lle ensimmäisen puuteollisuuden tähdettä raaka-ainetta hyödyntävän Cellunolix® etanolilaitoksen. Rakennustyöt Kajaanissa ovat käynnissä ja laitos tullaan ottamaan käyttöön vuoden 2016 lopulla. Vastaavanlaisen laitoksen rakentamisesta Follumiin, Norjaan, allekirjoitettiin aiesopimus elokuussa. Pidämme tätä tärkeänä päänavauksena uudella markkinalla.
St1 jatkaa visionsa mukaisesti fossiilisten tuontipolttoaineiden käyttöä korvaavien kotimaisten, uusiutuvien polttoaineiden ja energianlähteiden kehittämistä. Biopolttoaineiden merkitys korostuu vahvasti toiminnassamme.  Myös panostukset tuulivoimaan jatkuvat Tuuliwatin investointiohjelman mukaan.

Tilintarkastamaton taloudellinen informaatio

Konsernituloslaskelma 1.1.2016-30.6.2016, 1.1.2015-30.6.2015, 1.1.2015-31.12.2015
Konsernitase 30.6.2016, 31.12.2015
Konsernin rahoituslaskelma 1.1.2016-30.6.2016, 1.1.2015-31.12.2015

St1 Nordic Oy julkaisee vuoden 2016 tilinpäätöstiedot 31.3.2017.

Lisätietoja

Rahoitusjohtaja Kati Ylä-Autio 010 557 5263
Toimitusjohtaja Kim Wiio 010 557 11
St1 on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yritys tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 koostuu kahdesta sisarkonsernista: St1 Nordic keskittyy polttonesteiden markkinointiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan lähes 1500  St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sisarkonserni St1 Group keskittyy puolestaan öljynjalostukseen. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja yrityksen palveluksessa on 700 henkeä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.www.st1.fi; www.st1.eu


Jatkoa asemauudistuksille: St1 kunnosti lippulaiva-asemansa Shell Ruskeasannan Vantaalla

$
0
0
 Vuorokauden ympäri auki olevalta Shell Ruskeasanta -asemalta löytyy niin autopesu, Shell-itsepalvelupesu kuin raskaan liikenteen tankkauspiste. Mittarikentällä asiakkaita palvelee Shell Palvelumestari. Aseman palvelutarjontaan on lisätty asiakkaiden asiointia nopeuttava itsepalvelukassa. Remontin yhteydessä myös HelmiSimpukka-ravintolan palveluita uudistettiin: lounas tarjotaan nyt runsaasta noutopöydästä. Ruokatarjonnan täydentää Sibylla-pikaruokapiste.

Remontoitu Shell Ruskeasanta avattiin asiakkaille tiistaina 30.8. Aseman uudelleen avausta juhlistetaan avajaistarjouksien merkeissä torstaista lauantaihin 15.-17.9.

Uudistettuja sauna- ja suihkutiloja rahtareille

Shell HelmiSimpukka -asemia on uudistettu ahkerasti ympäri Suomea. ”Haluamme tarjota teiden parasta palvelua myös ammatikseen ajaville. Keväällä avasimme Suomen suurimman Shell-aseman täysin uudistettuna Mäntsälässä ja kesällä kunnostimme vilkasliikenteisen Shell-aseman Vantaalla. Molempien remonttien yhteydessä meille oli tärkeää huomioida rahtareiden tarpeet”, kertoo St1 Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Reinekari.

Asemauudistuksien ansiosta nyt jo yhdellätoista Shell-asemalla on saunatilat. Lisäksi kolmelta Shell-asemalta löytyy suihkutilat ammattikuljettajien käyttöön. ”Kaikissa tulevissa asemauudistuksissamme tulemme mahdollisuuksien mukaan rakentamaan uudet tai kunnostamaan jo olemassa olevat sauna- ja suihkutilat”, Reinekari lupaa.

Lisätietoja

Ketjupäällikkö Tom Hietanen, St1, puh. 0400 436 510, tom.hietanen@st1.fi


St1 on suomalainen energiayhtiö, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia, ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ja -tuotteet ulottuvat tuulivoimasta biojätepohjaiseen RE85-korkeaseosetanoliin. Yhtiöllä on bioetanolin tuotantolaitoksia Suomessa, jalostamo Göteborgissa sekä noin 1 450 aseman verkosto: St1- ja Shell-asemia Suomessa ja Ruotsissa sekä Shell-asemia Norjassa. www.st1.fi

Jatkoa asemauudistuksille: St1 kunnosti lippulaiva-asemansa Shell Ruskeasannan Vantaalla

$
0
0
Vuorokauden ympäri auki olevalta Shell Ruskeasanta -asemalta löytyy niin autopesu, Shell-itsepalvelupesu kuin raskaan liikenteen tankkauspiste. Mittarikentällä asiakkaita palvelee Shell Palvelumestari. Aseman palvelutarjontaan on lisätty asiakkaiden asiointia nopeuttava itsepalvelukassa. Remontin yhteydessä myös HelmiSimpukka-ravintolan palveluita uudistettiin: lounas tarjotaan nyt runsaasta noutopöydästä. Ruokatarjonnan täydentää Sibylla-pikaruokapiste.

Remontoitu Shell Ruskeasanta avattiin asiakkaille tiistaina 30.8. Aseman uudelleen avausta juhlistetaan avajaistarjouksien merkeissä torstaista lauantaihin 15.-17.9.

Uudistettuja sauna- ja suihkutiloja rahtareille

Shell HelmiSimpukka -asemia on uudistettu ahkerasti ympäri Suomea. ”Haluamme tarjota teiden parasta palvelua myös ammatikseen ajaville. Keväällä avasimme Suomen suurimman Shell-aseman täysin uudistettuna Mäntsälässä ja kesällä kunnostimme vilkasliikenteisen Shell-aseman Vantaalla. Molempien remonttien yhteydessä meille oli tärkeää huomioida rahtareiden tarpeet”, kertoo St1 Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Reinekari.

Asemauudistuksien ansiosta nyt jo yhdellätoista Shell-asemalla on saunatilat. Lisäksi kolmelta Shell-asemalta löytyy suihkutilat ammattikuljettajien käyttöön. ”Kaikissa tulevissa asemauudistuksissamme tulemme mahdollisuuksien mukaan rakentamaan uudet tai kunnostamaan jo olemassa olevat sauna- ja suihkutilat”, Reinekari lupaa.

Lisätietoja

Ketjupäällikkö Tom Hietanen, St1, puh. 0400 436 510, tom.hietanen@st1.fi


St1 on suomalainen energiayhtiö, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia, ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ja -tuotteet ulottuvat tuulivoimasta biojätepohjaiseen RE85-korkeaseosetanoliin. Yhtiöllä on bioetanolin tuotantolaitoksia Suomessa, jalostamo Göteborgissa sekä noin 1 450 aseman verkosto: St1- ja Shell-asemia Suomessa ja Ruotsissa sekä Shell-asemia Norjassa. www.st1.fi

Uudet suuaukot parantavat korttiautomaattien turvallisuutta

$
0
0
Uusien suuaukkojen pallo- tai neliökohokuviomuodon on tarkoitus estää suuaukon päälle kiinnitettävän skimmauslaitteen asentamista. Suuaukko on valmistettu läpinäkyvästä muovista, jotta olisi helppo todentaa, ettei sen sisälle tai päälle ole asennettu skimmauslaitetta. 
  

Korttiautomaattien turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä olethan yhteydessä St1 Automaattiasemien asiakaspalveluun, joka palvelee vuorokauden ympäri maksuttomassa numerossa 0800 131 031.

St1 Visa -kortilla enemmän etua autoilijalle

$
0
0
Muualta kuin St1- ja Shell-huoltoasemilta saatavat edutMuista kuin huoltoasemaostoksista saatava etu säilyy ennallaan ja on jatkossakin 0,5 % ostoksen loppusummasta. 14.10.2016 lähtien St1- ja Shell -verkoston ulkopuolella olevilta huoltoasemaketjuilta ei enää saa etua. Suomesta löytyy kuluttajille yli 400 St1- ja Shell-huoltoasemaa, joista osa on miehitettyjä ja osa automaattiasemia.
Muutoksen vaikutuksetSt1 Visa -kortin etuohjelman päivittäminen ei vaikuta etujen hyvittämiseen. Kertyneet edut hyvitetään jatkossakin uusista St1- tai Shell-asemilla tehdyistä ostoksista. Edut ovat voimassa vuoden ansaintapäivästä. 
Etuohjelman uudistumisen yhteydessä on julkaistu uudet St1 Visan nettisivut osoitteessa st1visa.fi. Sieltä voi lukea aina ajankohtaiset, kortinhaltijoille räätälöidyt edut. Etuohjelman sääntöihin voi tutustua osoitteessa st1visa.fi/kortinhaltijoille. St1 Visa -kortinhaltijoiden ei tarvitse tehdä mitään ehtojen hyväksymiseksi.

St1 Lähienergia palkittiin ilmastotekona

$
0
0
Helsingin kaupungin ja yritysten Ilmastokumppanit-verkoston asettama asiantuntijaraati palkitsi 3.11.2016 viisi vuoden kiinnostavinta yritysten ilmastotekoa Helsingissä. St1 Lähienergian lisäksi muut palkitut yritykset olivat CGI, Lassila & Tikanoja, Gaia Oy ja Kesko. Kisaan osallistui yhteensä yli kymmenen yritysten hanketta.
St1 Lähienergia palkittiin sen kiinteistökohtaisille lämmitysmarkkinoille tuomasta uudesta uusiutuvaan lähienergiaan nojaavasta vaihtoehdosta. St1 Lähienergian Lähienergialaitos-konsepti hyödyntää paikallista energiaa maasta ja poistoilmasta käyttäen lämpökaivoja, lämpöpumppuja ja lämmön talteenottolaitteita. Niiden käyttövoimana puolestaan hyödynnetään tuulisähköä. Laitokset ovat myös täysin automatisoituja ja etäkäytettävissä.

Lue lisää aiheesta: Kestäviä ruokavalintoja ja lähienergiaa - Helsingin Ilmastokumppanit palkitsi ilmastotekoja

St1:n ja SOK:n yhteisyritys NEB suunnittelee 50 miljoonan litran Cellunolix®-bioetanolitehdasta Pietarsaareen

$
0
0
St1 on aloittanut North European Bio Tech Oy:n (NEB) toimeksiannosta selvitystyön ja allekirjoittanut aiesopimukset Alholmens Kraftin ja UPM:n kanssa sahanpurupohjaisen etanolitehtaan sijoittumisesta Alholman teollisuusalueelle Pietarsaareen. Laitoksen suunniteltu tuotantokapasiteetti olisi 50 miljoonaa litraa edistynyttä bioetanolia vuodessa.
Sahanpurua ja kierrätyspuuta hyödyntävä Cellunolix®-laitos on suunniteltu UPM:n Alholman teollisuusalueelle. Alholmens Kraft ja UPM tarjoaisivat hankkeelle tehdasalueen palveluita ja hyödykkeitä sekä hyödyntäisivät mahdollisuuksien mukaan etanolituotannon sivutuotteita omissa prosesseissaan.
Investointien toteutuminen ja hankkeen eteneminen edellyttää ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA) ja hyväksyttyä ympäristölupaa. Myös NEB:in kohta käynnistyvän Kajaanin Cellunolix®-tehtaan toiminnan kannattavuus ja käyttökokemukset vaikuttavat investointipäätöksiin – samoin biopolttoainetehtaiden rakentamista ja käyttöä koskevan lainsäädännön kehittyminen. Aiesopimuksen kohteena olevan projektin arvioidaan olevan investointipäätösvaiheessa vuonna 2018 ja bioetanolia liikennekäyttöön valmistava Cellunolix®-laitos voisi siten käynnistyä vuonna 2020.
Alustavien hankesuunnitelmien mukaan North European Bio Tech investoisi sahanpurua raaka-aineena hyödyntävään laitokseen, jonka St1 Biofuels Oy suunnittelee ja toimittaa, koordinoi hanketta sekä vastaa toiminnanharjoittajana tuotannosta. Tehtaan tuotantokapasiteetti vuokrattaisiin öljy- ja biotuotteiden tukkukauppaa harjoittavalle North European Oil Trade Oy:lle (NEOT), joka on SOK:n ja St1:n osakkuusyritys.
Pietarsaaren hankkeella olisi merkittävä työllistävä vaikutus. Suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa työllistämisvaikutus olisi kaikkiaan noin 500 henkilötyövuotta, josta kotimaista työtä olisi arviolta 350 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan Pietarsaaren bioetanolitehdas työllistäisi vakituisesti 25 henkilöä katkeamattomassa vuorotyössä ja välillisesti noin 70 henkilöä mm. logistiikassa ja kunnossapidossa.

Myös Kajaanissa laajennussuunnitelmia
St1 on edelläkävijä jätepohjaisen edistyneen etanolin tuotannossa ja tuotantoteknologioissa. Yhtiöllä on Suomessa jo neljä elintarviketeollisuuden tähteitä hyödyntävää Etanolix®-laitosta ja Bionolix®-laitos, joka käyttää raaka-aineenaan kauppojen ja kotitalouksien biojätteitä. Lisäksi St1 Biofuels on toimittanut NEBille Etanolix®-tehtaan Göteborgiin St1:n jalostamolle.
Parhaillaan St1 ottaa käyttöön NEB:ille toimittamaansa 10 miljoonan litran Cellunolix®-tehdasta Kajaanissa. Sahanpuruista edistynyttä etanolia valmistava tehdas pääsee täyteen tuotantovauhtiin vuoden 2017 aikana. Nyt solmittujen Pietarsaaren aiesopimusten ohella NEB selvittää myös Kajaanin tehtaan laajentamista. Yhtenä laajennusvaihtoehtona pohdinnassa on myös kokonaan uuden, vuosikapasiteetiltaan 50 miljoonan litran Cellunolix®-bioetanolitehtaan rakentaminen Kajaaniin. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi saadaan päätökseen vuoden 2017 alussa. Tehtaalle haetaan vielä ympäristölupa ennen investointipäätöksen tekemistä.

Lisätietoja: 
St1 Biofuels, myynti- ja kehitysjohtaja Patrick Pitkänen, 040 7756200, patrick.pitkanen@st1.fi
North European Oil Trade Oy (NEOT), kestävyys– ja biopolttoaineasioista vastaava asiantuntija 
Timo Huhtisaari, 010 768 0958, timo.huhtisaari@neot.fi
SOK, ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten, 050 388 3184, tiina.vehmala-viksten@sok.fi
Alholmens Kraft, toimitusjohtaja (vt.) Björn Åkerlund, 040 7798 503 Bjorn.Akerlund@akraft.fi
St1 on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yritys tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 koostuu kahdesta sisarkonsernista: St1 Nordic keskittyy polttonesteiden markkinointiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1450 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sisarkonserni St1 Group keskittyy puolestaan öljynjalostukseen. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja yrityksen palveluksessa on 700 henkilöä.
www.st1.fi; www.st1.eu
SOK eli Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta on s-ryhmäläisten osuuskauppojen omistama keskusliike. SOK tuottaa osuuskaupoille hankinta-, asiantuntija- ja tukipalveluita. SOK vastaa myös S-ryhmän strategisesta ohjauksesta ja liiketoimintaketjujen kehittämisestä. SOK-yhtymä muodostuu SOK:sta ja sen tytäryhtiöistä. SOK:n tytäryhtiöt harjoittavat muun muassa hotelli- ja ravintolakauppaa sekä Suomen lähialueiden liiketoimintoja. 
www.sok.fi
Oy Alholmens Kraft Ab on yksi maailman suurimpia biopolttoainetta käyttävä voimala. Voimala sijaitsee UPM:n tehdasalueella, Leppäluodossa, Pietarsaaressa. Voimala tuottaa sähkön (265 MWe) ohella kaukolämpöä Pietarsaaren asukkaille (60 MWdh) ja prosessihöyryä että lämpöä UPM Pietarsaaren tehtaalle (100 MWth). Tuotannossa käytetään vuodessa yli 1 TWh biopolttoaineita ja tavoitteena on jatkuva vihreän polttoaineen osuuden kasvattaminen. 
www.alholmenskraft.com
 

Turku Energia ja St1 ovat solmineet aiesopimuksen Turkuun rakennettavasta geotermisestä laitoksesta

$
0
0
Aiesopimuksen mukaan laitoksen investoinneista vastaa St1. Laitoksessa tuotettu geoterminen energia tulee kokonaisuudessaan Turku Energian käyttöön. Geotermisen lämpölaitoksen teho on parhaimmillaan noin 40 MW.  
– Tämä hanke tukee Turku Energian ja Turun kaupungin tavoitetta hiilivapaan energiantuotannon saavuttamiseksi. Geotermistä energiaa on hyödynnetty maailmalla jo vuosia, ja näemme tässä uudessa tekniikassa paljon potentiaalia kattamaan myös meidän uusiutuvan energian tarvettamme.  Seuraamme tiiviisti St1:n Espoon pilottiprojektia, ja päätämme etenemisestä sen valmistuttua, kertoo lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen Turku Energiasta.
Geotermisen energian tuottamiseksi maahan porataan kaksi reikää noin seitsemän kilometrin syvyyteen. Vettä pumpataan toisesta reiästä syvälle maan uumeniin ja veden kuumennuttua maaperässä, se nousee toisesta reiästä ylös. Kuumentuneen veden sisältämä lämpöenergia syötetään pumppaamolla lämmönvaihtimen kautta käyttökohteeseen. Tavoitteena on, että vesi kuumenee prosessissa niin lämpimäksi, että sitä voidaan käyttää suoraan kaukolämmöntuotantoon ilman lämpöpumppuja.
St1 on ensimmäinen suomalainen yhtiö, joka hyödyntää lämmöntuotannossaan geotermista energiaa. Espoossa toteutettavan pilottihankkeen syvälämpökaivojen poraaminen on aloitettu huhtikuussa ja sen arvioitu käyttöönottoaika on helmikuu 2017.  
– Otaniemen pilottihankkeen onnistumisella on huomattava merkitys maamme energiaomavaraisuudelle ja päästöjen vähentämiselle, sillä kaukolämpö on maamme yleisin lämmitysmuoto ja 2,7 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa. Uskomme Turku Energian ja kaupungin omalla esimerkillään kannustavan muitakin kaupunkeja ja kaukolämpöyhtiöitä varautumaan geotermisen energian laajamittaiseen käyttöönottoon lähivuosina Suomessa, kertoo energiajohtaja Jari Suominen St1:stä.
Laitoksen sijainti määritetään yhdessä Turku Energian kanssa, kartoituksia sijainnin osalta on jo tehty. Turun alueelta löytyy useita tähän käyttötarkoitukseen soveltuvia paikkoja.  

Lisätietoja

Jari Kuivanen, Lämpö-yksikön johtaja, Turku Energia
Puh. 050 5573 261
Jari Suominen, energiajohtaja Jari Suominen, St1
Puh. 010 557 2371
Tero Saarno, Tuotantojohtaja, St1 Deep Heat Oy
Puh  050 373 1923
Jakelu: keskeisimmät tiedotusvälineet, www.turkuenergia.fi, www.st1.fi
Turku Energia -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2015 oli 239,6 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä keskimäärin 287. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaan kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen. Turku Energia on myös mukana kehittämässä sähköistä liikennettä Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Turku Energian asiakaslupaus on "Olemme lähellä, näemme kauas".  www.turkuenergia.fi
St1 on suomalainen energiayhtiö, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia, ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ja -tuotteet ulottuvat teollisesta tuulivoimasta biojätepohjaiseen RE85-korkeaseosetanoliin. Yhtiöllä on bioetanolin tuotantolaitoksia Suomessa, jalostamo Göteborgissa sekä n. 1450 St1- ja Shell-asemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä. www.st1.fi


Shell Mäntsälään Burger King -ravintola

$
0
0
Burger King -ravintola avataan maaliskuussa 2017 Suomen suurimman Shell-aseman Shell Mäntsälän yhteyteen. Mäntsälän Burger King -ravintolan erikoisuutena on ajokaista, joita ketjulla on ennestään vain kolme Suomessa.

St1 solmi aiesopimuksen bioetanolituotannon pilotoinnista Thaimaassa

$
0
0
St1 on pioneeri ruokaketjun ulkopuolisista raaka-ainesta tuotettavan jäte- ja tähdepohjaisen liikenne-etanolin tuotannossa sekä tuotantoteknologioiden kehittämisessä. Yhtiön tuotantoteknologia on käytössä tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa. St1:n tähänastiset etanolin tuotannon raaka-aineet ovat elintarviketeollisuuden jätteet ja tähteet, kotitalouksien ja kauppojen biojätteet sekä sahanpuru. St1 on kartoittanut bioetanolin valmistukseen soveltuvia elintarviketeollisuuden jätevirtoja ympäri maailmaa ja Thaimaan kassava-tärkkelystuotannon jäte on osoittautunut yhdeksi parhaista raaka-ainelähteistä yhtiön Etanolix®-teknologialle. 

”Kassavajäte on lähtökohtaisesti haastava etanolintuotannon raaka-aine, sillä se on käytännössä kuitumassaa, johon sitoutunut tärkkelys on hankala erottaa. Tutkimus- ja kehityslaboratoriossamme tekemiemme pilottitestien perusteella olemme kuitenkin todenneet sen erinomaiseksi raaka-aineeksi bioetanolin tuotantoon menetelmällämme, sillä sahanpurusta etanolia tuottava Cellunolix®-teknologiamme on auttanut meitä ratkaisemaan kuitupitoisen raaka-aineen tyypilliset haasteet. Kassavajätettä syntyy Thaimaan suurimpien tärkkelystehtaiden sivuvirtana määrä, joka mahdollistaisi vuosituotannoltaan 10-30 miljoonan litran yksiköiden rakentamisen. Tavoitteenamme onkin toteuttaa Thaimaassa jopa 20 Etanolix®-tehdasta, joissa tuotettaisiin yhteensä 400 miljoonaa litraa etanolia vuodessa”, toteaa Uusiutuvan energian myynti- ja kehitysjohtaja Patrick Pitkänen St1:stä.

St1 valitsi hankkeen yhteistyökumppaniksi Ubon Bio Ethanol Company Limitedin, jolla on Thaimaan Ubon Ratchathanissa sekä tärkkelys- että etanolitehdas samalla tontilla. Siten pilotointi ja myöhemmin tuotanto olisi logistisesti helppoa hallita. Ubon Bio Ethanol on Thaimaan suurin kassavaetanolin tuottaja. Se on yksityinen yritys, jonka osakkaina on Thaimaan valtion omistamia energiayhtiöitä. 

”Olemme valmiita etenemään paikallisyhteistyössä pilotointivaiheeseen, jotta varmistetaan tuotannon toimivuus sekä selvitetään paikallisten olosuhteiden ja sesonkivaihteluiden vaikutukset etanolitehtaan mitoitukseen ja suunnitteluun. Vaihe on myös tärkeä molemmista yhtiöstä koostuvan yhteistyötiimin yhteisen oppimisen kannalta. Pilottilaitteistoa suunnitellaan parhaillaan ja pilotointi on tarkoitus aloittaa vielä tämän vuoden puolella”, Pitkänen jatkaa.

”Yhteistyömme tulee vaikuttamaan kassavatärkkelysteollisuuteen ja yritämme parantaa sivuvirtojen, kuten kassavajätteen, arvoa. Suunnittelemme laajentavamme tätä konseptia myös muille tärkkelystuottajille Thaimaassa sekä lähimaissa. Etanolin tuotanto sivuvirrasta palvelee kahta tarkoitusta; se parantaa taloudellisesti tärkkelystuottajien marginaalia sekä ratkaisee sivuvirtaan liittyvän ympäristöhaasteen. Lisäksi Ubon Bio Ethanol on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka liittyvät yhteistyökumppaneihimme, viljelijöihimme, yhteisöömme sekä ympäristöömme,” sanoo Ubon Bio Ethanolin pääjohtaja Daechapon Lersuwanaroj. 

Lisätietoja:

St1, Uusiutuva energia, Patrick Pitkänen, Myynti- ja kehitysjohtaja, puh. +358 105 574 734, patrick.pitkanen@st1.fi

Ubon Bio Ethanol, Anchisa Krisanarungkhun, Business Development Manager, tel. +662 273 8666, anchisa@ubonbioethanol.com 
St1 on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yritys tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 koostuu kahdesta sisarkonsernista: St1 Nordic keskittyy polttonesteiden markkinointiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1450 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sisarkonserni St1 Group keskittyy puolestaan öljynjalostukseen. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja yrityksen palveluksessa on 700 henkilöä. www.st1.fi; www.st1.eu; www.st1biofuels.com

Shell lahjakortti -huijausviestejä liikkeellä

$
0
0
Shell-asemien nimissä on luvatta lähetetty sähköpostiviesteja, joissa kerrotaan henkilön voittaneen kuuden kuukauden polttoaineet lunastamalla lahjakortin 24 tunnin kuluessa Shellistä 1 €:lla. Kyseessä on huijausviesti, eikä se ole Shell-asemien lähettämä. Kehoitamme viestin saanutta tuhoamaan viestin avaamatta.

Pahoittelemme tilannetta, valitettavasti emme pysty vaikuttamaan huijausviestien lähettämiseen.

St1:n Otaniemen geotermisen pilottihankkeen poraukset keskeytyvät noin puoleksi vuodeksi

$
0
0
Otaniemen hankkeessa keskitytäänkin nyt vesivasarateknologian kehittämiseen ja testaamiseen. Vaiheen arvioidaan kestävän noin puoli vuotta, minkä jälkeen tavoitteena on käynnistää työmaan poraukset uudestaan. Tällöin projekti saataisiin päätökseen vuoden 2018 alkupuoliskon aikana.
”Vastaavanlaista hanketta ei Suomen kovan graniitin kaltaiseen maaperään eikä tavoiteltuun syvyyteen ole aiemmin tehty ja siksi odotettavissa on ollut myös vastoinkäymisiä. Pilottihankkeemme tärkeimpänä tavoitteena on testata ja kehittää geotermisen liiketoimintakonseptin kaikkiin työvaiheisiin teknisesti toimivat ja taloudellisesti kannattavat ratkaisut, jotta konsepti voidaan kaupallistaa pilotin jälkeen”, sanoo St1 Deep Heatin toimitusjohtaja Jari Suominen.

Lisätiedot

St1 Deep Heat Oy, toimitusjohtaja Jari Suominen, jari.suominen@st1.fi, 010 557 2371
St1 on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yritys tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 koostuu kahdesta sisarkonsernista: St1 Nordic keskittyy polttonesteiden markkinointiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1450 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sisarkonserni St1 Group keskittyy puolestaan öljynjalostukseen. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja yrityksen palveluksessa on 700 henkilöä. www.st1.fi; www.st1.eu

Shell-asemien nimissä lähetettyjä huijausviestejä liikkeellä

$
0
0
Shell-asemien nimissä on luvatta lähetetty sähköpostiviestejä. Kehotamme epäilyttävän viestin saaneita tuhoamaan viestin sitä avaamatta. Pahoittelemme tilannetta.

Viewing all 136 articles
Browse latest View live